olieret egetræ med et rødligt skær pga. olien

Guide: Olieret eg

Overordnede retningslinjer og tanker bag: Olieret eg

Så du står måske og overvejer et nyt møbel, men er i tvivl omkring hvilken overflade du skal vælge?

Bare rolig, du er ikke den eneste. Det kan nemlig være rigtig svært at vide hvordan en overflade ser ud og føles ud fra et billede på en hjemmeside. Derfor vil jeg prøve mit bedste på at forklare fordele og ulemper ved olieret eg.

Jeg anbefaler at du læser denne først, for at få et overblik: Guide: Overfladebehandling af massiv træ

banner-930x180-1

Generelt omkring olieret eg

Helt grundlæggende er olie en overfladebeskyttelse man giver sit massive træ, så det bedre kan modstå dagligdagens slid. Olien trænger ind i træet og ligger sig som en overflade der til dels beskytter mod væsker og slidtage. Olie kommer i mange forskellige variationer, og man kan derfor ikke se på ét billede af olieret træ, og sige at alle møbler i samme træsort ser ud magen til. Nogle olier gør træet lysere og andre mørkkere, men den mest anvendte her hjemme i Danmark gør træet en smule mørkkere, og giver et lidt mere rødligt skær. Se f.eks. denne Hattehylde i olieret eg

 

Rengøring / Vedligeholdelse

olieret egetræ

olieret egetræ

Når man rengøre et møbel der har fået olie, er det meget vigtigt at man enten bruger en tør klud, eller en MEGET hårdt opvredet klud. Olie er nemlig ikke den bedste beskyttelse man kan få imod væsker, og du kan risikere at træet svulmer en smule op, eller bliver ru hvis udsat for væske i for lang tid ad gangen. Derfor er det også vigtig at hvis du spilder noget på dit møbel, at du tørrer det op hurtigst muligt for at undgå en ru overflade.

Skulle det ske at det bliver udsat for væsker, eller for meget sollys over en periode, og du gerne vil behandle det for at få møblet tilbage til sit oprindelige udseende, er olie heldigvis ret nemt at behandle selv. Her er det dog vigtigt at du tager kontakt til din forhandler og spørger hvilken olie der er brugt, så du kan få samme udseende igen. Der findes også forskellige glans typer, så vær meget påpasselig med hvilken olie du køber. Olie skal blot smøres på, sidde lidt og derefter tørres af og stå til tørre i 2-3 dage.

Sørg også for at holde dit møbel ude af delvis sollys, da det kan efterlade grimme mærker i træet der næsten er umulige at få væk. Hvis du har genstande til at stå på dit møbel, så sørg for at flytte dem jævnligt, især hvis udsat for sollys.

 

Snyder billedet?

En ting der kan være svært at vurdere når man køber møbler, er om møblet du får ligner det på billedet. Det korte svar er både ja og nej.

Jeg kan nemlig ikke sige dig 100% om det du ser på billedet er hvad du får, da billedet kommer helt an på hvilken type skærm du ser på. Og så tænker du nok: Hvad har min pc / mobil skærm med møbler at gøre? Og faktisk har det større betydning end man lige skulle tro.

Jeg har taget et billede af hhv. en IPS skærm (Den dyre til venstre) og en LED skærm (Den billige til højre)

Forskel på IPS og LED skærm. Kan du se forskellen?

Forskel på IPS og LED skærm. Kan du se forskellen? Billede fra entremøbel.dk

Har man en lidt dyrere skærm, får man som regel et noget pænere billede, men langt flere farver end man gør på en billigere LED / LCD skærm.

Hvis du vil være sikker, så foreslår jeg at du ser produktet på flere skærme, så du kan se om der er forskel i udseenet. En god ide er at kigge på produktet på mobilen, da mobiltelefoner i dag har så gode skærme at de fleste faktisk er bedre end vores computer skærme. Så prøv at åbne produktet på din computer og din telefon og hold billederne op mod hinanden, og se om du kan se forskel.

Jeg nævner det især fordi olieret eg har det her rødelig / orange skær, som er rigtig svært for ældre skærme at gengive.

Jeg kommer med et indlæg senere der går mere i dybden omkring denne problematik.

 

Konklusion

Olieret eg er virkeligt populært, og giver massiv træ en super flot overflade. Det er forholdsvist nemt at rengøre og vedligeholde, men man skal dog være opmærksom på at billedet kan variere en smule fra virkeligheden afhængig af hvilken skærm du ser på.

Billede / Virkelighed:3.5 Stars (3.5 / 5)
Rengøring:4 Stars (4 / 5)
Vedligeholdelse:4.5 Stars (4.5 / 5)

Har du spørgsmål til olie behandling, så smid en kommentar i feltet her under 🙂

 

Skrevet af Patrick Furbo

Skriv et svar