overfladebehandling af massive træmøbler

Guide: Overfladebehandling af træ

I dette indlæg vil jeg snakke lidt generelt omkring overfladebehandling af massiv træ

Hvad er en overfladebehandling? Hvad gavn gør det? Hvilke typer er der?

Du har sikkert mange spørgsmål omkring overfladebehandling af dit møbel, og i dette indlæg vil jeg prøve efter bedste evne at komme igennem emnet: Overfladebehandling af massiv træ. For der findes nemlig rigtig mange typer af behandling man kan påføre sit træ, og mange har både fordele og ulemper. Lad os gå i gang 🙂

 

banner-930x180-1

Generelle tanker omkring overfladebehandling

Så hvad er en overfladebehandling helt præcist? – Det korte svar: et lag der skal beskytte det massive træ fra bl.a. lys, væsker og generelt slidtage.

Det lange svar: Der findes rigtig mange forskellige overfladebehandlinger, og jeg vil i løbet af det næste stykke tid, lave indlæg specifikt omkring hver enkelt relevante behandling. For nu vil jeg fokusere på det overordnede begreb omkring overfladebehandling.

For det første, så har hver overfladebehandling sit eget look når det bliver påført massiv træ, og et bestemt look afhængig af hvilken træsort det bliver påført på. Formålet for dem alle, er at beskytte træet fra hvad det end måtte blive udsat for. For når vi snakker massiv træ, så har vi med et levende materiale at gøre der afhængig af omgivelserne, vil forsøge at tilpasse sig til det klima det bliver placeret i.

 

Faktorer der spiller ind

Forskellen på træ, når noget har fået sollys og andet ikke har

Forskellen på træ, når noget har fået sollys og andet ikke har

Luftfugtighed: Er den faktor vi vil se der påvirker træet mest muligt. Jo højere luftfugtighed, desto mere udvider træet sig. Luftfugtigheden afhænger tit af årstiden, og kan være svært at kontrollere indendørs, men når vi snakker almindelige møbler, så betyder denne faktorer alligevel ikke det helt store. Man bruger denne faktor meget når man ligger trægulv, da udvidelser her kan få det til at bule op nogle steder. Du vil dog kunne komme ud for, at du pludselig hører et “brag” komme ude fra entreen, hvis luftfugtigheden pludselig stiger voldsomt. Det er blot træet der udvider sig en smule, og det lyder ofte voldsommere end det egentlig er 😉

Temperatur: Spiller ikke den helt store rolle ved indendørs møbler, da der som regel er en rimelig konstant temperatur. Temperaturen følges som regel godt ad med luftfugtigheden, at når der er varmt, så stiger luftfugtigheden, og omvendt når det er koldt.

Sollys: Den absolut største synder indenfor misfarvninger af massivt træ. Sollys kan på meget kort tid danne forfærdelige misfarvninger i dit massive træ, uanset hvilken overfladebehandling du har måtte have på dit møbel. Dette kan som regel ikke redes, og skulle man forsøge alligevel ville det kræve et enormt pudse arbejde. Den hyppigste fejl, er at lade ting stå på møblet det samme sted i for lang tid. Dette skaber trælse og grimme misfarvninger, og det er derfor vigtigt at du sørger for at flytte tingene væk fra møblet når det ikke længere bliver brugt, eller flytte det til et nyt sted på møblet en gang om dagen. Har du f.eks. en skohylde i entréen der er udsat for lys, så sørg for at der ikke står et par sko på den samme plads i for lang tid ad gangen.

Efterbehandling: Når man køber et møbel der er behandlet, skal man i langt de fleste tilfælde være opmærksom på at disse skal efterbehandles med jævne mellemrum. Bliver de ikke det, vil møblet hurtigt falme og blive kedeligt at se på i forhold til ny. Det er derfor vigtigt at du ved hvor tit netop dit møbel skal behandles for at beholde det pæne udseende. Dette står som regel ved det møbel du køber, ellers spørg forhandleren. Jeg laver også snart en overordnet guide omkring de forskellige behandlingsmetoder, der kommer nærmere ind på hvor tit møbler skal behandles.

Rengøring: Det er som med alle andre ting i dit hjem, vigtigt at du sørger for at holde dit møbel rent på den rigtige måde. Hver overfladebehandling skal rengøres på en specifik måde, for ikke at ødelægge overfladen. Mere om dette i senere indlæg.

 

Typer af overfladebehandling

Der findes rigtig mange forskellige måder at overfladebehandle sit møbel på, og jeg vil prøve at nævne nogle af de mest anvendte her:

Sørg for at behandle dit træ godt, så holder det MEGET længere

Sørg for at behandle dit træ godt, så holder det MEGET længere

Olie: Kommer i mange forskellige typer, der farver træet på hver sin måde. Den mest almindelige er olien der giver træet et lidt rødligt skær. Olie giver en god beskyttelse mod væsker, der dog stadig skal tørres hurtigt op hvis der spildes noget. Det er dog mere sart overfor sollys, så vær opmærksom på dette. Olie kræver også at man efterbehandler 2-4 gange årligt, for at bevare udseendet.

Sæbe: Den mest populære sæbebehandling er den vi kalder: hvid sæbe. Træet får en lidt lysere overflade, men man bevarer næsten træet originale udseende. Der findes rigtig mange sæbebehandlinger, og her skal man sikre sig at man køber den rigtige sæbe når man skal efterbehandle, som man skal ca. hver 2. måned. Der findes nemlig sæber i mange forskellige farver, og nogle kan give misfarvninger hvis de påføres den forkerte træsort.

Lak: Typisk ikke noget man efterbehandler, da det giver en rigtig god beskyttelse til træet. Lak bevarer som regel træet originale udseende, men tilføjer en smule glans. Man kan få lak i mange forskellige glas, og en rigtig lav glans kan man næsten ikke se, og kan nogengange forveksles med olie.

Sortbejdse: En måde hvorpå man kan gøre sit massive møbel sort, og stadig se årene i det massive træ. Dette giver en rigtig god beskyttelse til træet under, og så er det også pænt at se på 😉

Hvid lak: Som regel bruger man noget lidt billigere træ når man hvid lakerer, da man ikke kan se træets struktur bagefter. Hvid lak gør altså møblet helt hvidt, og yder derfor en rigtig god beskyttelse, men man mister samtidig noget af charmen ved det massive træ.

Sort lak: Samme som hvid lak.

Der findes flere overfladebehandlinger, men dette er nogle af de mest anvendte til Danske møbler.

 

Jeg håber det gav dig et lille overblik over hvad overfladebehandling er og hvilke forskellige typer der findes. Jeg kommer senere med indlæg hvor jeg går i dybden med hver enkelt behandling, så følg med her på siden 🙂

Skrevet af Patrick Furbo

1 comment

Skriv et svar